На 12 юни, през 1929 г. във Франкфурт се ражда Ане

...
На 12 юни, през 1929 г. във Франкфурт се ражда Ане
Коментари Харесай

Детското любопитство към забраненото: тайните страници в дневника на Ане Франк

На 12 юни, през 1929 година във Франкфурт се ражда Ане Франк - детето, което остава в историята със своя дневник и трагична орис, която обаче се трансформира в същинско ентусиазъм за генерации напред. 

Ане получава дневника си като подарък за 13-тия си рожден ден - времето, когато тя и фамилията ѝ се укриват в една от пристройките на компанията на татко ѝ. Те сполучливо остават скрити от " очите " на нацистите, до момента в който не биват открити 2 години по-късно. Как обаче се е случило - остава мистерия и до през днешния ден. Дневникът ѝ става знаменит, откакто татко ѝ (единственият оживял от семейството) го разгласява през 1947 година, две години след нейната гибел.

Днес музеят на Ане се намира на същата улица оттогава - " Принсенграхт “ №263 в холандската столица. Неотдавна точно там откриват какво се крие под  две страници, останали скрити в дневника на еврейското момиче.

 ане франк Getty

Първоначално те са покрити с кафява опаковъчна хартия. Естествено, те са видяни още при първото му разлистване, само че разчитането на скритите послания до този миг на процедура е било невероятно.

За благополучие, минават години, а новите технологии напредват. И по този начин, най-сетне се появява програмен продукт за сканиране на изображения, който съумява да дешифрира думите под кафявата хартия, без да поврежда нежното книжно наследство.

" Всеки, прочел пасажите, няма да успее да скрие усмивката си " , споделя Франк ван Ври, шеф на института, оказал помощ в дешифрирането на страниците.
                         

A post shared by (@annefrankhouse_official) on Sep 12, 2016 at 2:45am PDT

Скритите страници в дневника на Ане Франк съдържат разсъждения върху сексуални теми и мръсни смешки:

" Ане Франк приказва за секс по един безопасен метод ", споделя Роналд Леополд от музея в Холандия, отдаден на живота на момичето. " Като всеки различен подрастващ, тя е била любопитна на тази тематика ".

Една от шегите, които 15-годишното момиче пише, е:

Знаете ли за какво нацистките идват в Нидерландия?

За да служат като матрак на бойците.

Друга част от скритите пасажи гласи:

Мъж се прибира у дома късно вечерта и осъзнава, че брачната половинка му е била с различен мъж в леглото. Претърсва цялата къща и най-после взема решение да огледа в дрешника. Там вижда чисто гол мъж и, когато го пита какво прави там, индивидът в дрешника му дава отговор:

" Ако щеш вярвай, само че очаквам влака. "

 ане франк Getty

В страниците са разказани и разсъжданията на Ане върху половото любознание и измененията, които настъпват с тялото през пубертета. Описва първата менструация на едно момиче като " знак, че към този момент може да бъде с мъж, само че не го прави, несъмнено, до момента в който не се омъжи ":

" Понякога си представям, че някой идва при мен за съвет по отношение на полов проблем " , продължава тя размишленията си. Опитва се да опише " ритмичните придвижвания " и " вътрешното лекарство ", което защищава от нежелана бременност.

 ане франк Getty

Оказва се, че девойка Франк има позания и по други, не по-малко любопитни за едно дете тематики:

Мъжете, в случай че са естествени, вървят по дами. Тези дами стоят на улицата и ги викат, с цел да тръгнат дружно. В Париж има огромни къщи, които служат за това. Татко е бил там.

                         

A post shared by (@annefrankhouse_official) on May 1, 2020 at 6:50am PDT

Като цяло и двете секрети страници от дневника на Ане Франк съдържат 5 задраскани изречения, 4 мръсни смешки и 33 реда разсъждения върху секса и проституцията. Ръководството на музея твърди, че това не е първият път, в който тинейджърката написа за секс.

" Страниците няма да трансформират метода, по който виждаме Ане " , акцентират те. Все отново обаче не излиза наяве за какво тъкмо тези пасажи са покрити с кафява хартия.

При първото издаване на книгата през 1947 година с определени страници от дневника ѝ и редакциите на татко ѝ, могат да се прочетат почтени детски обръщения като " котенце " към " тези "  части на женското тяло. Разширените издания през 1986-та и 1991-ва обаче дават нова информация, свръзана с неговото интимно проучване:

Докато бях на 11 или 12, даже не знаех, че имам втори брой срамни устни във вътрешната част, които не се виждат. Още по-забавното е, че си мислех, че дамите пишкат от клитора.

 ане франк Getty

Разсъжденията на Ане вероятно си наподобяват с тези на всички други деца по света. Да, дневникът ѝ съхранява извънредно трагична и специфична история. Но истината е, че той е като всички други детски секрети дневници. Защото децата пишат в тях, с цел да изразят мислите, които ги терзаят. 

Новооткритите пасажи са значими, тъй като разкриват развиването на знанията на своя малък създател, до момента в който е изолиран от външния свят. Показват по какъв начин нежната детска психика създава въображаем събеседник, с цел да построи самобитна литературна среда и да опише като приказка за тези неуместни и неразрешени неща, които я вълнуват. Нещо повече, те ни приближават още повече освен до писателката Ане Франк, само че и до мъдрото 15-годишно момиче, чиито размишления не престават да ни удивляват и до през днешния ден.  
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР